top of page

Yorulma Analizi

Köprüler, uçaklar ve makine bileşenleri gibi yapılar birçok farklı şekilde başarısız olabilir. Aşırı yüklenmiş bir yapı kalıcı deformasyona uğrayabilir ve bu da tüm yapının işlevinin bozulmasına veya arızalanmasına neden olabilir. Milyonlarca küçük tekrarlanan yüke maruz kaldığında, bir yapı, malzeme mukavemetinin bozulmasına ve ani bir arızaya neden olabilecek yüzey çatlaklarının yavaş büyümesine sahip olabilir. İnce bir yapı sıkıştırılarak yüklendiğinde, beklenmedik büyük bir deformasyona uğrayabilir ve yük taşıma kabiliyetini kaybedebilir. Yorulma analizi, bir mühendislik yapısının güvenliğini ve güvenilirliğini artırmada önemli bir rol oynar.

Statik Hasar

Statik yükleme koşulları altında, bir yapı elastik sınırın ötesinde gerildiğinde malzeme arızası meydana gelebilir. Statik yüklemeden kaynaklanan iki tür malzeme hatası vardır: sünek kırılma ve kırılgan kırılma. İki kırılma türü arasındaki temel fark, bir malzemenin kırılmadan önce yaşadığı plastik deformasyon miktarıdır.

Yorulma Hasarı

Dinamik veya döngüsel yükleme koşulları altında, malzemenin akma veya nihai mukavemetinden önemli ölçüde daha düşük gerilim seviyelerinde yorgunluk meydana gelebilir. Yorulma hasarları genellikle ani olup, gelişmiş bir uyarı olmadan ortaya çıkar ve felaket sonuçlara yol açabilir. Yorulma hasarları Soderberg, Goodman ve Geber Hasar Teorileri yaklaşımı ile değerlendirilir.

 

bottom of page